3 ting, du skal være opmærksom på, når du køber hus

At købe et nyt hus er stort. Huset skal danne rammer for dit hjem de næste mange år – og så koster det mange penge. Selvom det er en dyr post at købe et hus, er det for mange det hele værd. Huset bliver familiens base, hvor børnene vokser op og skaber deres minder. Ellers kan huset også være stedet, hvor du nyder seniorlivets fornøjelser. Uanset hvornår i livet du vælger at købe hus, er der en del ting, du skal være opmærksom på. Er du ikke omhyggelig i dit huskøb, kan det koste dig 100.000 kr. ekstra. Skal du snart til at købe hus, bør du derfor læse med her. Vi kommer nemlig med tre ting, du skal være opmærksom på, når du køber et hus.

Før du køber huset, skal du tjekke disse ting

Inden du sætter din underskrift på slutsedlen, skal du tjekke en lang række ting ved huset. Er der begrænsninger på lokalplanerne? Dette kan have betydning, hvis du senere hen ønsker at bygge til. Er der planer om en separatkloakering på grunden? Dette kan hurtigt løbe op i en pris på op til 100.000 kr. Er grunden forurenet? Dette kan også koste flere 100.000 kr. at få renset igennem. Er der ulovlig beboelse i huset? Måske er det ikke lovligt at bruge første sal eller kælderen som beboelse.

Er fjernvarmen dyr? Prisen på fjernvarme kan variere meget selv i samme kommune. Tjek derfor prisen på det lokale fjernvarmeværk. Trænger taget snart til en udskiftning? Tjek efter vandskjolder og løst tagmateriale. Døjer huset med fugt i kælderen eller fugtproblemer på badeværelset? Tag gerne en byggesagkyndig med dig, så en faglært kan efterse dette. Generelt kan det være svært at tjekke alle nævnte ting selv, hvis du ikke har forstand på emnerne. Allierer du dig med en uvildig rådgiver, kan du få hjælp til at se på tingene. Dette er klart penge, der er godt givet ud, idet det kan spare dig for mange penge senere hen.

Overvej kraftigt at tegne en ejerskifteforsikring

Som du kan se, er der mange ting, der skal tjekkes inden et huskøb. Uanset om du vælger at efterse huset selv eller med en faglært, kan ting alligevel overses. Opstår der senere uventede skader eller uheld, kan det koste dig dyrt. Disse penge havde du måske regnet med skulle bruges på renovering eller tilbygning. Derfor kan du med fordel vælge at tegne en ejerskifteforsikring. Ejerskifteforsikringer tegnes af dig som huskøber, og forsikringen løber som regel i minimum fem år. Læs mere om ejerskifteforsikring hos Informeo.

Dækningen af en ejerskifteforsikring inkluderer typisk alvorlige skader samt ulovlige vvs- og elinstallationer på huse, der ikke fremgår af elinstallationsrapporterne eller tilstandsrapporten. Med en sådan forsikring er du altså bedre stillet som huskøber, idet du får en række fordele, hvis uheldet er ude. Ud over dækning ved ulovlige vvs- og elinstallationer samt store skader får du typisk dækning ved nærliggende risiko for skade. Du vælger som regel selv, hvad din selvrisiko skal ligge på samt din dækningsgrad.

Skadekaraktererne og energimærke på huset

Til slut skal du også være opmærksom på husets skadekarakter samt energimærke. Energimærket af boligen er lovpligtig at oplyse. Her får du som kommende husejer en idé om, hvad huset koster i drift med hensyn til varmeregningen. Skadekaraktererne er at finde i husets tilstandsrapport. Her findes kategorierne IB, K0, K1, K2, K3 og UN. IB står for ingen bemærkninger, og K0 står for kosmetiske skader.

K1 betyder mindre alvorlige skader, der ikke har den store indflydelse på funktionen af bygningsdelen. K2 er niveauet højere, hvor der er tale om alvorlige skader, hvor funktionssvigt kan ske. K3 står for kritiske skader, hvor funktionen vil svigte, og det kan medføre skader på andre bygningsdele. UN betyder behov for yderligere undersøgelse. Her har ejerforeningen altså ikke kunnet overskue konsekvenserne af en mangel eller en fejl.