Det skal du være opmærksom på, når du køber et hus

Når det kommer til at købe et hus, skal du passe på med at tage hurtige beslutninger. Du kan træde ind i det, der umiddelbart ligner din drømmebolig – men som byder på ubehagelige overraskelser efterfølgende. Uanset om du er førstegangskøber eller har købt hus før, er der en del faldgruber, du kan falde i. Selvfølgelig skal du være ekstra påpasselig, hvis du er førstegangskøber. Her ved du nødvendigvis ikke, hvad du skal være opmærksom på under købsprocessen – noget, du måske ved, hvis du tidligere har købt et hus. Læs med her på siden, og bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du køber et hus. På denne måde er du helt klar til at kaste dig ud i processen af huskøb.

Når du skal låne penge – rådighedsbeløb og gældsfaktor

Før du overhovedet kan komme i gang med huskøbet, skal du have talt med din bank eller et realkreditinstitut. At købe hus koster mange penge, og det er de allerfærreste, der har råd til dette selv. Find ud af, hvor mange penge du kan købe for. Herved finder du også ud af dine købsmuligheder. Inden du taler med rådgiverne, skal du sammensætte et budget over din økonomi, vise den seneste årsopgørelse samt eventuelt tre af dine seneste lønsedler.

Herefter vil dit rådighedsbeløb og gældsfaktor udregnes. Rådighedsbeløb dækker over, hvor mange penge du har tilbage om måneden, når dine faste udgifter er betalt. Du kan låne flere penge, hvis du har et højt rådighedsbeløb. Gældsfaktor dækker over, hvor meget du skylder, sammenlignet med hvor meget du tjener. Dette inkluderer f.eks. kassekredit, studielån og billån. Du kan låne flere penge, hvis din gældsfaktor er lav.

Når du skal i kontakt med ejendomsmægleren

Langt de fleste vælger at købe deres hus igennem en ejendomsmægler. Her kan du søge efter boliger på ejendomsmæglerens hjemmeside, eller ejendomsmægleren kan hjælpe dig med at finde huse. Efter fremvisning af et hus kan du få tilsendt en tilstandsrapport over huset, salgsopstillingen og andre vigtige former for dokumenter. Det er op til dig at afgøre, om huset skal købes til prisen eller forhandles ned i pris. Skal mange ting istandsættes på huset, kan du være heldig at få et prisafslag.

Du skal være opmærksom på, at ejendomsmægleren ikke nødvendigvis arbejder med dig i centrum. Ejendomsmægleren arbejder nemlig primært for sælgeren af huset. Derfor ønskes den bedst mulige handel typisk for sælgeren – og altså ikke for dig som køber. Det betyder ikke, at du ikke kan regne med, hvad ejendomsmæglerne siger. Du skal blot være opmærksom på, at de i høj grad også ønsker en god handel og pris for sælgeren af husets side.

Få hjælp af en byggeteknisk rådgiver

Som sagt er ejendomsmægleren ikke altid 100% på din side. Vil du gerne have en fagperson på din side – og kun din side – kan du med fordel få hjælp af en byggeteknisk rådgiver. Den byggesagkyndige tager med ud og ser boligen, inden du får underskrevet købsaftalen. Husets fysiske tilstand gennemgås, hvorefter du har fuldt overblik over alt fra elinstallationer og taget. Den byggetekniske rådgiver kan typisk også give et bud på, hvornår dele af huset vil skulle skiftes samt prisen herpå.

Uanset om du skal købe hus, sommerhus, rækkehus, andelsbolig eller ejerlejlighed, vil en byggeteknisk rådgiver være en stor hjælp. Som sagt arbejder vedkommende udelukkende efter dine interesser. Dette kan hjælpe dig til at opdage eventuelle fejl på huset, som du ikke kan se med det blotte øje. Selvom det koster penge at indgå et samarbejde med en byggeteknisk rådgiver, er det i langt de fleste tilfælde penge, der er godt givet ud. På denne måde undgår du at komme ud for ubehagelige overraskelser, når du først har overtaget boligen og betalt prisen for den.