Få et sundt indeklima i dit hjem

Et sundt indeklima har betydning for din komfort

Det er vigtigt at have et sundt indeklima i hjemmet, da et dårligt indeklima på længere sigt kan have skadelige konsekvenser både for dig og din familie, men også for din bolig.

Et dårligt indeklima kan medbringe helbredsproblemer såsom hovedpine, træthed og åndedrætsbesvær. Derudover kan et dårligt indeklima også resultere i fugtskader og skimmelsvamp, som ikke blot har helbredsmæssige følgevirkninger, men som også kan koste dyrt i udbedringer. Derfor er det altså meget vigtigt at være opmærksom på, hvordan indeklimaet er i lige netop din bolig

 

Et godt sted at starte

Vil du gerne forbedre indeklimaet i dit hjem, men ved du ikke, hvor du skal starte? Det kan være fornuftigt først at kigge lidt på dine vinduer. Vinduerne i din bolig kan nemlig være medvirkende til, at du og din familie kan bibeholde et sundt helbred. Desmere bidrager vinduer yderligere til en ringere eller bedre udnyttelse af energien.

Det betyder, at du i visse tilfælde kan forbedre både indeklimaet i din bolig og samtidig opnå besparelser på dit energiforbrug. Læs mere her, hvis du ønsker at se et stort udvalg af døre og vinduer til salg.

Det danske vejr har betydning

I Danmark oplever vi som regel fugtigt vejr hele året rundt, hvilket resulterer i, at vores boliger suger meget fugt. For at undgå problemer med eksempelvis kondens, er det essentielt, at boligen kan komme af med denne fugt. Løsningen på dette kan være en kombination af nye energivinduer, hyppig udluftning samt en indendørs temperatur på omkring 20 °C.

 

Undgå kondens

Hvis luftfugtigheden i dine rum er for høj, kan der opstå en såkaldt vandaflejring, (som er et andet ord for kendens), på indersiden af dine vinduer.

Kondens opstår, når varm, fugtig luft kommer i kontakt med en kold vinduesrude. Derfor ses kondensen oftest i fyringssæsonen, eksempelvis mens der bliver lavet mad i hjemmet, når du går i bad, eller hvis mange personer opholder sig i det samme rum over længere tid.

 

Hvor går grænsen?

Kondens er altså gange naturligt, og det fordamper typisk af sig selv, hvis du lufter grundigt ud. Men hvis du generelt har for høj luftfugtighed i din bolig, og dine vinduer på trods af udluftning kondenserer det meste af tiden, så er problemet straks mere afgørende. For meget kondens i en bolig forhøjer risikoen for skimmelsvamp og råd. Derfor er det her en god idé at tage kontakt til en fagmand, således at I kan få løst problemet, inden det er for sent.

 

Frisk luft i hjemmet

Ønsker du at slippe helt for fugtskader og dugdannelse i dit hjem, så er det et godt sted at starte med regelmæssig udluftning. Dette skal gerne ske i 5-10 minutter dagligt 2-3 gange om dagen – hele året rundt, for at sikre et sundt og godt indeklima.

Vinterhalvåret

Den typiske fejl er, at folk lufter for lidt ud gennem vinteren. Det fleste ønsker ikke at lukke den kolde luft ind i hjemmet, men det er netop på denne tid af året, hvor der er allerstørst behov for udluftningen.

Vi bruger helt automatisk mere tid indendørs om vinteren. Derfor skal du være særligt opmærksom på at lufte godt ud i rum såsom dit soveværelse, køkken og badeværelse, hvor fugten er på sit højeste.

 

Gode råd til at forbedre indeklimaet

Her er en liste over andre forholdsregler, du kan tage til dig, hvis du ønsker at opretholde et sundt og godt indeklima:

  • Undgå at tørre tøj indendørs
  • Sørg for at lukke døren ud til øvrige rum, når du går i bad
  • Hold igen med levende lys
  • Brug emhætten når du laver mad