Gode råd, inden du køber bolig

At købe sin første bolig er en drøm for mange, og det bør det også være. Det er ét skridt mod at slå rødder og skabe sig en fremtid. Hvad end det er alene, eller som familie.

I starten går man med en drøm, som man stille og rolig forsøger at definere. Det starter typisk med en undersøgelse af markedet og dets muligheder. Flere timer bliver brugt foran skærmen for at finde frem til de bedste boligmuligheder i det område man gerne vil slå rødder.

Her foretager man typisk en grovsortering af kriterier der skal være opfyldt. Det værende størrelsen af boligen, antal værelser, har boligen en have og hvor stor er den og sidst men ikke mindst – hvad koster boligen.

Nogle finder med det samme deres drømmebolig og andre vælger nogle ud, som de gerne vil besøge.

Herefter går en mere bøvlet tid i møde, hvor de mere praktiske beslutninger og muligheder skal defineres.

Dette er tidspunktet, hvor de fleste kontakter deres egen bank, for at høre hvilke muligheder de kan tilbyde.

Idet boliglån er en anselig livsbeslutning, så vælger de fleste gudskelov ikke blot det første og det bedste tilbud, som de får serveret. Markedet bliver undersøgt og flere banker bliver rådført.

Det er en fornuftsbestemt beslutning, for selvom bankerne i sin helhed opererer med mange af de samme parametre, så er der også et individuelt element, der gør ét tilbud bedre end ét andet.

Det er netop derfor, at det kan være usandsynlig svært at overskue sit første boligkøb

På baggrund af dette, har vi forsøgt at skitsere 10 vigtige emner/områder, som du bør sætte dig ind i, før du afslutter en købsaftale.

  • Få styr på din økonomiske situation

  • Foretag en beregning af, hvor meget du kan låne for.

  • Opsæt et struktureret budget

  • Undersøg alle mulige låneaftaler og muligheder

  • Bank eller realkreditinstitut?

  • Skab et overblik, inden du låner

  • Hvilken boligtype er du interesseret i?

  • Få den nødvendige rådgivning fra professionelle: Internettet, mægler, advokat og bankrådgiver.

  • Tag et grundig kig på tilstandsrapporten og find ud af hvorledes du efterfølgende er dækket af ejerskifteforsikringen.

  • Hvilke forsikringer bør du have, og hvilke skal du faktisk have

Disse 10 emner, er blot et lille udvalg af et hav af tænkelige faldgrupper, som du som førstegangskøber skal blive verdensmestre i på kort tid.

Har du svært ved at overskue det, så tag fat i familien, venner, bekendte og naturligvis professionelle fagfolk på de respektive områder. Alle vil 100% assistere dig på vej til det bedste tilbud og start på jeres nye liv som boligejere.