Guide til nyt tag

Det kan give rigtig god mening at investere i huset og lægge nyt tag, hvis det gamle er ved at være nedslidt. Et nyt tag giver ikke bare huset en ny ungdom i kraft af flottere æstetik, men har også stor betydning for forbrug og indeklima. Dette fordi man typisk også sikrer isolering ved etableringen af det nye tag, fordi et skift af tagbelægningen typisk skal følge bygningsreglementets krav om efterisolering.

Det er alt sammen med til at hæve husværdien, hvorfor investeringen er god. Særligt hvis du overvejer at sælge inden for nærmeste fremtid.

Hvad skal man vælge?

Når du har besluttet dig for at få lagt et nyt tag, skal du naturligvis tage stilling til materialetypen.

Valget er ofte en kombination af design, pris og forventet levetid. Af levetid giver de enkelte tagtyper (ved ordentlig vedligeholdelse) cirka:

  • Cementtagsten: ~35 år

  • Eternitplader: ~30 år

  • Skifer: ~30 år

  • Stålplader: ~40 år

  • Tegl: ~35 år

  • Tagpap: ~25 år

  • Stråtag: ~25 år

Husk at du naturligvis bør vælge en stil, der rent arkitektonisk passer til huset. Undersøg også lokalplaner for at se, om visse tagtyper er forbudte.

Fjern det gamle tag

Ved renovation af tag eller facade, er det ikke ualmindeligt, at det forekommer en vis form for nedrivning. F.eks. ved fjernelse af tagpap eller et tungt betontag, kan det være nødvendigt at arbejde fra en lift. Skal tagkonstruktionen også gøre om, er dette behov endnu mere udtalt. Løsningen kan derfor være betinget af, at du lejer en lastbilkran eller andet, så det er muligt at arbejde effektivt i højden. Du kan leje denne type kran her.

Bemærk dog, at det langt fra er i alle tilfælde, man skal involvere liftudstyr m.m. Huse i fin stand forudsætter ikke nødvendigvis dette.

Få styr på undertaget

Et godt tag kræver et lige så godt undertag. Derfor bør du også få kigget på dette, når du lægger nyt tag. Særligt hvis du f.eks. skifter til en tungere type belægning, er det vigtigt, underkonstruktionen er stærk og klar til at bære belastningen.

Tages der ikke højde for undertaget, får du ikke samme glæde af dit nye tag og må udskifte det hurtigere igen.

Kan man selv lægge taget?

Der er som udgangspunkt intet, som forhindrer dig i selv at lægge taget. Men det giver sig selv, at du skal vide, hvad du har at gøre med. Er du i stand til at følge producentens instruktions til punkt og prikke, kan du selv etablere det nye tag.

Vil du være sikker på et professionelt resultat, bør du kontakte en håndværksvirksomhed. Se f.eks. https://cawobyg.dk/nyt-tag/.

Husk desuden at nogle byggefirmaer giver garanti på deres arbejde. Det får du naturligvis ikke, hvis du vælger gør-det-selv-metoden.