Sådan indretter du dit nye badeværelse

Er du i gang med, at bygge nyt hus? Eller står du måske midt i en renovering? Uanset hvad skal du helt sikkert træffe en masse valg, og det kan være både hårdt og tidskrævende, men det er også spændende og sjovt. Du har sikkert allerede brugt mange timer på at surfe rundt på internettet for at hente inspiration til alle rummene, indretningen og stilarter, og du vil finde en masse gode råd, og ting du skal overveje processen. I denne artikel er der fokus på badeværelset. Badeværelset er et vigtigt rum, da det ofte ikke er så stort, men har mange formål. Det er derfor nødvendigt, at du grundigt overvejer indretningen af badeværelset, og her får du nogle råd med på vejen. 

Beslut dig for en stilart

Er du til det moderne udtryk? Eller måske har du lyst til, at der skal skabes mere varme, med et romantisk badehotel-inspireret badeværelse? Lige meget hvad du er til, er det vigtigt at skabe sammenhæng. Det kan eksempelvis gøres, ved at du vælger armatur i bruser og ved håndvasken, der matcher. Der er mange muligheder, når det kommer til armatur. Det kan gøres både billigt og dyrt, og der findes et hav af forskellige mærker indenfor armatur – her finder du eksempelvis gode priser på Vola armaturer. Med armatur fra et mærke sikrer du dig, at de er ens i udtrykket forstået på den måde, at hvis du eksempelvis vælger armatur i messing eller i mat sort, så vil der formentlig ikke være farveforskelle, som du kan risikere, hvis du blander de forskellige mærker. En anden måde at skabe sammenhæng er ved at lade nogle farver gå igen. Det kan være små ting, som at bruseforhænget matcher jeres håndklæder, men det kan også ses i indretningen, hvis du eksempelvis vælger et farvet badeværelsesmøbel, eller hvis du maler en væg. 

Planlæg indretningen

Det er nødvendigt, at du grundigt overvejer placeringen af de forskellige elementer i badeværelset på forhånd. Modsat mange andre rum har du ikke lige så let ved at omrokere tingene i rummet, da der er nogle bagvedliggende installationer, som afløb og vand, som vil være omfattende at lave om på. En god måde at planlægge indretningen på kan være ved at tegne badeværelset op. Du kan lave rummet på et papir i et målestoksforhold, der giver mening. Herefter kan du lave udklip af det inventar, du planlægger, at der skal være i rummet og på den måde let flytte det rundt på det. På den måde kan du danne dig et overblik, over de forskellige muligheder du har. Det vigtigste er, du husker på at lave inventaret i realistiske mål, så du er sikker på, at det kan være der. Det er dog ikke kun vigtigt med plads til inventaret, du bør huske på, at der også skal være en passende mængde plads rundt om inventaret.

Plads til anvendelse

Som nævnt før er pladsen rundt om inventaret vigtigt. Det er eksempelvis vigtigt med god plads foran toilettet. Ligeledes er det vigtigt, at der er god plads i brusenichen. En god størrelse bruseniche bør ikke være under 80 cm på hver led – meget gerne større. Hvis du har planer om, at der skal være plads til vaskemaskine og tørretumbler, skal du huske at medregne dette. Typisk vil en vaskemaskine og tørretumbler hver fylde 60×60 plus installationen bagved. Derudover er det rart med gulvplads, både så du ikke føler dig klemt på dit badeværelse, men også i forbindelse med rengøring så du lettere kan komme rundt med støvsugeren. Når det så er sagt, vil der selvfølgelig være situationer, hvor der ikke er plads til et badeværelse, der er stort nok til at indeholde det hele, og så går det nok også. Her må du tænke i kreative løsninger, og indrette efter de forhold du har. 

Andre tips

Der er ting, som man ofte glemmer i forbindelse med indretning af et badeværelse. Du skal huske, at der skal være plads til håndklæder flere steder på badeværelset. Håndklæderne skal være indenfor rækkevidde, både i forhold til brusekabine, håndvask samt badekar, hvis du har planer om at anskaffe dig sådan et. Sidst men ikke mindst skal du huske at overveje lyset på badeværelset. Du bør overveje at placere vask og spejl et sted, hvor der er mest muligt naturligt lys. Hvis du indretter et badeværelse uden ret meget naturligt lys, kan du med fordel vælge et spejl med lys i, så du opnår mere lys end blot loft belysningen.