Er du pårørende til en alkoholiker? Læs med her

Det kan være utrolig hårdt at være pårørende til en alkoholiker. Når der er en, som du har kær, der har et alkoholproblem, vil det naturligvis medføre en masse bekymringer. Det kan være, at personen ikke selv er klar over problemet endnu. Det kan også være, at han/hun ikke vil indse problemet, eller måske er personen allerede kommer i alkoholiker behandling. Uanset hvor i processen du står som pårørende, så kan det være svært at vide, hvor du som pårørende står, og hvordan du skal forholde dig til situationen. 

Et alkoholproblem – et problem for hele familien

Når der er en i familien, som har et alkoholproblem, vil det med stor sandsynlighed ikke kun påvirke alkoholikeren, men også resten af familien. Det er meget normalt, at de pårørende vil komme til at glemme sig selv og hinanden, fordi de bruger meget af tiden på, at spekulere og forsøge og hjælpe, den som har et alkoholmisbrug. Det kan være drænende at forsøge at hjælpe andre hele tiden, og det er vigtigt, at du husker, at når du skal have overskud til at passe på andre, er det vigtigt, at du også passer på dig selv. 

Når hjælpen ikke er værdsat

Hvis personen endnu ikke har erkendt alkoholmisbruget, så kan det skabe dårlig stemning og splittelse i familien, da det kan være svært for dig som pårørende at trænge igennem til personen. Det kan være, at du vil ofte opleve, at alkoholikeren vil benægte alt du siger, og samtidig afslå din hjælp. Det kan gøre, at du bliver usikker eller i tvivl om, hvorvidt du har ret i den måde du oplever situationen på. Det er dog ofte den pårørende, der er årsagen til, at en alkoholiker starter i alkoholbehandling, så derfor skal du endelig ikke give op. Et af kendetegnende for personer med et alkoholproblem er netop at personen tror, at det vil være let at stoppe med at drikke alkohol, og dermed også tror, at der ikke er et problem.  

Alkoholbehandling og støtte til hele familien

Når din pårørende er i alkoholbehandling, vil der også følge et program med, som inkluderer den nærmeste familie. Det er nemlig vigtigt at rumme hele familien, da medlemmerne kan have pådraget sig nogle traumer, som er vigtige at få bearbejdet. Derudover er det vigtigt for den videre proces, at det ikke kun er alkoholikeren, der udvikler sig, men at familien udvikler sig, så i sammen kan komme stærkere ud på den anden side.