Gør bæredygtighed til en del af familielivet

Bæredygtighed er et emne og et ord der er blevet en del af manges hverdag de seneste år. Det har som koncept og som livsstil eksisteret i lang tid, men har nu for alvor gjort sit indtog i de danske hjem og i helt almindelig danskeres liv. For mange kan det til gengæld virke uoverskueligt at skulle leve bæredygtigt, specielt i familier med små børn eller hjem hvor mange føler at ressourcerne mangler. Der er dog et hav af ting der kan gøres og valg der kan tages, som lidt ad gangen kan skabe en mere bæredygtig tilværelse. Denne artikel giver inspiration til hvordan bæredygtighed kan gøres til en naturlig del af hverdagen og familielivet. 

Gå efter genanvendte materialer og møbler

Et godt sted at starte hvis du vil have en mere bæredygtig hverdag er at genbruge og genanvende. Om det så er genbrugsmøbler, genbrugsmaterialer eller genbrugstøj. Dét at genanvende er også en god vane at få sig, da mange af de produkter vi bruger i hverdagen uden problemer kan genanvende efter for eksempel vask eller en hurtigt rengøring. Møbler kan også let genanvendes, og du kan finde flotte genbrugsmøbler som for eksempel plankeborde af genbrugstræ, stole eller reoler, der kan få nyt liv med lidt maling og en kærlig hånd. Rustikke plankeborde er blevet speciel populære da de giver et naturligt indtryk og passer perfekt til den store familie, hvor der skal være plads til alle omkring bordet. Det vigtigste er bare, at du tænker ud af boksen og at i som familie tænker over de produkter og materialer i bruger, hvor de kommer fra og hvad de er lavet af. Ved at være mere opmærksom på dette kan i hurtigt gøre jeres hverdag lidt mere bæredygtig.

Undgå at købe nyt

I tråd med rådet ovenover kan du også leve mere bæredygitgt ved at undgå at købe nyt. Det gælder ikke kun møbler og andre husholdnings materialer, men også tøj, der let kan genbruges eller syes om så det passer børnene eller din partner i der ikke skal købes nyt. Ved for eksempel at lade dit ældste barns tøj gå i arv til de yngre kan du spare både penge og ressourcer. Der skal dog stadig være plads til at købe nyt hvis det er nødvendigt og garderoben kræver det. Hvis du for eksempel også er på jagt efter plankeborde eller lignende møbler kan du også med god samvittighed købe disse, da de er lavet af genanvendt træ og derfor ikke kræver samme produktion og transport af materialer som nye. De rustikke plankeborde er på sin måde derfor gammelt-nyt.

Tænk over transporten

En sidste bæredygtig vane der kan inkorporeres i hverdagen og i familielivet er at tænke en ekstra gang over måden i transporterer jer selv på. Der findes nemlig mange alternativer til den traditionelle bil, der sparer både CO2, benzin og penge, såsom offentlig transport, delebiler og eldrevne køretøjer som el- eller hybridbiler. Hvis i er en stor familie med mange børn er der selvfølgelig grænser for, hvor mange der kan være bag på cyklen, men man kommer dog overraskende langt med en ladcykel, hvis hele flokken hurtigt skal transporteres kortere afstande.