Hvordan taler man om døden i familien?

Artiklen er skrevet i samarbejde med vores lokale bedemand. Se mere her.

Det kan være et svært emne. Døden. Derfor er mange forældre i tvivl om, hvordan man skal forklare det til sine børn.

Én ting er dog sikkert: Du skal tale med dine børn om døden. Det skal du, fordi det betyder meget for børn at forstå den verden, der forekommer omkring dem. Og fortæller vi som voksne og forældre ikke om tingene sammenhæng, vil børn ofte drage deres egne konklusioner ud fra deres fantasi. Og det kan faktisk være belastende for barnet. Får et barn ikke bearbejdet et dødsfald ordentligt, kan det f.eks. betyde, at de går tilbage til en tidligere udviklingsfase. Derfor er det ekstremt vigtigt, at man kan sætte ord på det der foregår.

Som forældre skal man dog være opmærksomme på, at døden er et abstrakt begreb, som børn først begynder at forstå i en alder af 6-8 år. Her går det som regel op for dem, at når man mister et kæledyr eller har sagt farvel til en person, så ser man dem ikke igen.

Introducer døden og vær ikke bange for snakken

Det er en god idé at introducere døden, hvis barnet f.eks. mister netop et kæledyr. De fleste børn vil prøve at miste et sådan, og det åbner for muligheden om at tage snakken. Forklar f.eks. at dyrets krop ikke kunne mere og at det derfor skal begraves.

Afhold i den forbindelse gerne en lille ceremoni af en slags, hvor barnet kan sige farvel og man tager pæn afsked. Den oplevelse kan give en bedre forståelse for hele ritualet, når vi mister. Fortæl om hvad der sker og at det er normalt at man i livet må sige farvel nogle gange. På den måde kommer det ikke som en forskrækkelse, når døden indtræffer en anden gang. Sorg vil naturligvis stadig være til stede, men bearbejdelsen vil ikke ske på en baggrund af chok forårsaget af manglende forståelse for døden.

Husk at følelser er tilladt

Det er vigtigt at vise dit barn, at det er i orden at vise følelser, når man er ked af det. Græder du i forbindelse med at én er gået bort, så forklar hvorfor. Sig at du ikke kommer til at se personen igen og at du kommer til at savne denne person. Derfor græder du.

Ret ryggen, tag snakken og vis det er okay at være ked af situationen.