Må min familie håndtere mit valg af forsvarsadvokat?

Hvis du skal i retten, skal du selvfølgelig føle dig komfortabel med den advokat, der skal forsvare dig. Gør du ikke det, er du i din gode ret til at skifte advokat. Det er også gældende, hvis det er en beskikket advokat, der er blevet tildelt af retten.

Det er dog ikke altid, at man selv har de bedste forudsætninger for dette. Sidder man fx varetægtsfængslet, kan det være svært at håndtere. Derfor er det en god idé at søge andre løsninger.

En god løsning er at lade din familie håndtere det for dig. Det er nemmere for dem at have kontinuerlig og løbende kontakt med den nye forsvarsadvokat i forbindelse med overdragelse osv.

Det kræver en fuldmagt

Hvis du har et ønske om at lade din familie varetage valget (eller blot kontakten) med din nye forsvarsadvokat, kræver det, at du har lavet en fuldmagt først.

Uden en fuldmagt har din familie nemlig ikke bemyndigelse til at foretage sådanne beslutninger på dine vegne. Derfor er det et krav, at du først har udformet og afleveret en sådan fuldmagt til familien.

I denne fuldmagt er det meget vigtigt at specificere, hvad den reelt set dækker over. Er det kun at kontakte en navngiven advokat? Eller ønsker du at give dem fuldmagt til at håndtere hele sagen for dig?

Der er stor forskel på disse to ting, hvorfor det selvfølgelig er vigtigt, at det er gjort klart i fuldmagten. Det er trods alt også en advokat, den skal vises til, hvorfor vedkommende vil efterspørge, at den er i orden.

Mange vælger denne løsning

Overvejer du at lade din familie hjælpe dig med en stor del af din retssag, fordi du fx selv er varetægtsfængslet, er du ikke den eneste. Faktisk er der mange, der vælger denne løsning.

Det er dog vigtigt at pointere, at du selvfølgelig fortsat er i din ret til at have samtaler med din advokat osv. Derfor vil det ikke fungere således, at du ganske enkelt bliver helt udelukket fra retssagen.

I langt de fleste tilfælde vælger folk dog blot at lave en fuldmagt, der giver familien lov til at kontakte en navngiven advokat. Når kontakten er etableret, bør du nemlig selv kunne håndtere resten.

Derfor er det også denne løsning, der anbefales, så du undgår at involvere din familie mere, end hvad godt er – uanset hvilken type retssag, der er tale om.