Sådan skaber I gode og langvarige familietraditioner

Er der gået lidt for meget tv-tid og iPad i jeres samvær som familie? Desværre et syndrom som rigtig mange danske familier kender til. Husk bare på, at tiden med jeres hjemmeboende børn hurtigt får en ende, så få det bedste ud af tiden med jeres børn, men de stadig er små og rent faktisk har jer som forældre som første prioritet. I de næste afsnit kan du læse meget mere om, hvordan du griber det an rent praktisk og med størst succes.

Start i de små

Helt små børn er selv sagt dybt afhængige af deres mor og far, og samværet med børn i den alder, giver derfor mere sig selv. Nok bliver børn i børnehavealderen mere og mere selvstændige, men også her har de fortsat en naturlig tilknytning til mor og far på daglig basis. Men når først de ikke længere så små børn starter i skole, træder forældrene tit i baggrunden til fordel for venner og senere i livet måske også kærester. Netop derfor er det så vigtigt, at skabe traditioner i familien, som de kære børn ikke vil være foruden – heller ikke når de rammer teenage årene.

En god fast ugentlig tradition, som mange familier benytter sig af, er pizza-aften og fredags-slik hver fredag. Køb ind til at lave pizzaerne samme og hyg jer med det. Bland en stor skål fælles slik, og lad det være ugens kalorierige-dage. Og smid jer så foran sofaen med tæpper og pudder og se en film, som både store og små er enige om.

En anden oplagt tradition, særligt med lidt større børn, er spille-søndag. Sæt med fordel hver søndag eftermiddag af til et brætspil i stuen, eller et udendørs mere fysisk spil, i de måneder hvor solen smiler ned.  Det vil med garanti skabe minder for livet.

Traditioner ved årets højtider

En anden vigtig faktorer for familiesammenholdet, er at have fast traditioner ved højtider som jul og påske, traditioner som dine børn måske ender med at videreføre til deres børn. Det kan være små ting, som at I altid pynter juletræet på en bestemt måde, synger et vist antal julesange eller altid holder påske-frokost Lang Fredag. Traditioner kan også skabes i form af gaver. Måske ved I at det altid er mere eller mindre håbløst at finde gave til far, derfor sætter mor og børnene altid den første lørdag i december af til at gå byen tynd efter den helt rette gave til farmand, mens der naturligvis tages op til flere Gløgg og æbleskive-pauser.

Vi mennesker er nemlig grundlæggende vanedyr, der trives med faste rammer og genkendelige mønstre. Vi foretrækker det velkendte og kan af natur glæde os over traditioner, som gentages år efter år. Traditioner er desuden noget, som mange familier oplever, er med til at knytte bånd mellem både børn, børnebørn og oldebørn. Plejer er ikke død, men lever bestemt i bedste velgående, særligt i forbindelse med årets store højtider og fejringer.