
Er der på ganske uheldig vis en i familien, der har pådraget sig piskesmæld, og I er ikke helt sikre på hvordan det skal håndteres, så kan I med fordel læse med her. Nedenfor kommer der nemlig en hurtig gennemgang af hvad piskesmæld egentlig er, hvad der kan være godt at holde øje med og hvordan hverdagen måske kan gøres lidt nemmere.
Piskesmæld
Et piskesmæld defineres oftest af patienterne ved intense smerter i nakken, slem hovedpine og desuden en ubehagelig stivhed i nakkemuskulaturen. Disse smerter og gener kommer når nakken er blevet strækket for meget og bløddelene i halshvirvelsøjlen er forstuvet. Oftest forekommer piskesmæld efter et trafikuheld, hvor nakken meget hurtigt er blevet bøjet bagover, forover eller begge dele lige efter hinanden. For de fleste vil smerten aftage i løbet af få dage, eller endda få uger, men nogle udvikler langvarige problemer efterfølgende.
Let hverdagen
Hvis man, efter at have søgt til lægen ved den slags smerter, har fået bekræftet at der faktisk er tale om et piskesmæld og ikke noget alvorligere, er der nogle ting man kan gøre derhjemme for at få mere overskud i hverdagen med piskesmæld. Det indbefatter blandt andet genoptræning af nakken, således at stivheden og smerterne forhåbentlig lindres. Her kan man med fordel spørge sin læge til råds. Er der tale om et ønske om at lindre hurtigere, kan man forsøge sig med en indpakket ispose først selv.
Hold øje med
Har man fået konstateret piskesmæld, og hvis det så ovenikøbet er efter indvirken i et trafikuheld, er det alfa og omega at holde øje med nogle forskellige signaler hos den påvirkede. Hvis eksempelvis der opleves kvalme eller opkast, stærke smerter i hoved og nakke, skal man søge læge. Ligeledes skal man søge læge, hvis der opstår stærke smerter eller stikkende/sovende fornemmelser ud i skulderen og armen, eller hvis armen føles tung.