Har du eller dit barn øresmerter?

Få hjælp til at linde høresmerter hos dit barn eller dig selv

Øresmerter er utrolig ubehagelige, og de kan have en stor indvirkning på ens velbefindende i dagligdagen – uanset om smerterne er kroniske eller periodiske. Derfor skal hverken du eller dit barn gå rundt med øresmerter – især ikke når det kan behandles.

Hvorfor får man øresmerter?

Øret er et meget fintfølende organ, og netop derfor kan der være mange forskellige årsager til, at du eller dit barn oplever øresmerter.

Øret består er tre dele – det indre øre, mellemøret og det ydre øre. Oftest vil smerter i øret skyldes en sygdom i selve øregangen eller mellemøret, men smerterne kan fx også skyldes en sygdom i svælget eller kæbeleddet. Hos børn er øresmerter meget ofte et resultat af mellemørebetændelse, hvor det hos voksne ofte skyldes noget andet. Hvis man ikke umiddelbart kan finde en åbenlys forklaring på øresmerterne, er man nødsaget til at undersøge det nærmere.

Nogle af de åbenlyse og hyppige årsager er blandt andet:

  • Mellemørebetændelse
  • Øregangsbetændelse
  • Ørevoks der lukker øregangen og fører til infektion
  • Fremmedlegemer i øret – ses oftest hos små børn
  • Halsbetændelse

Øresmerter hos voksne og børn – sådan behandles det

Det er meget individuelt, hvordan øresmerter behandles hos børn og voksne. Behandlingsformen afhænger nemlig af, hvad årsagen til øresmerterne er. Oplever du eller dit barn gentagende øresmerter, skal du kontakte lægen. Lægen vil derefter vurdere, om der er en åbenlys årsag til smerterne, eller om årsagen skal undersøges nærmere.

Når årsagen er blevet bestemt, kan øresmerterne behandles. Nogle af behandlingsformerne for øresmerter er:

  • Kur med penicillin eller andre former for antibiotika
  • Smertestillende håndkøbsmedicin enten i form af orale piller, flydende midler eller stikpiller
  • Punktering af trommehinden
  • Trommehindedræn
  • Vaccine mod pneumokokker

Der findes dog mange flere behandlingsformer, som du kan blive tilbudt, hvis det er nødvendigt. Nogle gange er øresmerter også tegn på noget mere alvorligt, og i disse tilfælde vil du eller dit barn blive tilbudt behandling på et hospital

Hvem kan behandle dine eller dit barns øresmerter?

Almindeligt praktiserende læger kan i vid udstrækning behandle øresmerter, men de er ikke specialiserede i det. Oplever du eller dit barn øresmerter, kan det derfor være en god idé at kontakte en specialiseret øre-, næse, halslæge. Hos Charlottenlund Privathospital har de dygtige øre-, næse-, halsspecialister, der kan behandle øresmerter hos både voksne og børn.