Hvad er psoriasis?

Psoriasis er en meget generende hudsygdom, som op imod 200.000 danskere lider af. Det er meget forskelligt fra person til person, hvor hårdt de rammes af psoriasis.

Nogle får meget kløende psoriasis over det meste af kroppen, mens andre kun rammes af psoriasis i hovedbunden, hvilket blandt andet betyder man får ondt i hovedbunden. Andre igen kan få det ved neglene, hvilket kan være meget smertefuldt. Derudover udvikler omkring 42% af de ramte psoriasisgigt.

Herunder vil vi komme nærmere ind på, hvordan man får hudsygdommen, og hvilken behandling af psoriasis, der findes.

Bare rolig, psoriasis er ikke smitsomt

Der er ingen, der kender den præcise årsag til, hvorfor nogle udvikler psoriasis. I nogle familier er der dog mange, der rammes af sygdommen, da sygdommen er arvelig. Det er dog slet ikke sikkert, at man udvikler psoriasis, selvom sygdommen løber i familien. Især ikke, hvis der kun er tilfælde på den ene side af familien. Psoriasis kan udløses af forskellige faktorer som stress eller andre psykiske belastninger, nogle typer lægemidler og et overforbrug af alkohol.

Selvom den præcise årsag til psoriasis er ukendt, er det dog helt sikkert, at man ikke kan blive smittet med sygdommen. I gamle dage troede mange, at sygdommen var smitsom og endda, at den var forbundet med spedalskhed. I dag ved de fleste heldigvis, at det ikke er tilfældet. Selvom udbrud af psoriasis kan se meget voldsomme ud, så er det altså ikke noget, du kan blive smittet af.

Sådan behandles psoriasis

Psoriasis er en autoimmun hudsygdom, der ikke kan kureres. Har du én gang været ramt af psoriasis, vil sandsynligheden for at du rammes igen være stor. Der er dog en række ting, du kan gøre for at lindre symptomerne og holde udslættene nede.

Mange oplever, at solskin og saltvand kan have en gavnlig effekt på psoriasisudslæt. Derfor er der også mange psoriasispatienter, der rejser på ferie til Israel for at kunne bade i Det Døde Hav. Havet har nemlig en meget høj saltprocent.

Hvis du besøger lægen med dit udslæt, vil du oftest først få en recept på en creme med binyrebarkhormon. Hvis cremen ikke hjælper, må der imidlertid tages hårdere midler i brug. Personer, der er meget hårdt ramt, kan nogle gange være nødt til at komme i psoriasis behandling med medicin, der ellers normalt kun anvendes til kræftpatienter. Det er naturligvis kradse sager, og de fleste kan da også nøjes med mildere behandlingsformer som lysterapi.