Sikkerhed omkring helium til balloner

Helium er en gasart, og som alle andre gasarter er det vigtigt at benytte og opbevare det i overensstemmelse med de gældende retningslinjer. Her på siden kan du finde viden om, hvad du skal være opmærksom på, når du har indkøbt helium til dine balloner.

Opbevaring af helium til balloner

Helium til balloner kommer i flasker og skal opbevares ved stuetemperatur. Hvis du opbevarer din heliumflaske for koldt, vil du opleve, at heliummet i din flaske trækker sig sammen, og at du derfor ikke får det ud af din heliumflaske, som du havde regnet med. Når din heliumflaske er tom, skal du sørge for, at den bliver afleveret det rette sted. Det er som regel på genbrugsstationen. Men du skal være sikker på, der ikke er mere helium i flasken, inden du afleverer den, så den hverken skader naturen eller de folk, der skal skrotte din tomme flaske.

Brug af helium

Når du benytter dig af helium til at fylde dine balloner, så er det vigtigt, at du lytter til en række råd. Rådene er:

  1. Sæt din heliumflaske på et stabilt underlag.
  2. Sørg for, at din ballon lukker tæt om studsen.
  3. Fyld ikke ballonen med for meget helium. Vær opmærksom på ballonens størrelse, inden du fylder den, så den ikke sprænger.
  4. Sørg for at holde godt fast i ballonen, når du tager den af, og bind en tæt og stram knude.
  5. Hold godt fast i ballonen, så den ikke svæver til vejrs.

Undgå leg med helium

Helium er ikke ufarligt. Selvom mange kender til det fænomen at inhalere helium med det formål at tale med en sjov stemme, så er det ikke ufarligt at gøre det. Ved inhalering af helium erstatter du nemlig ilten i din krop med helium. På den måde kan kroppen komme til at lide af iltmangel, hvilket kan være farligt og give kvalme, svimmelhed og besvimelse. For børn kan det være endnu farligere. Leg derfor aldrig med helium for sjov.

Sørg for, at dine balloner ikke slipper væk

Når du har fyldt dine balloner med helium, så skal du være sikker på, at dine balloner ikke slipper væk. Balloner er oftest fremstillet i et materiale, der ikke findes i naturen, og de er derfor svære at nedbryde. Du skal derfor være sikker på, at dine balloner ikke svæver væk og forurener naturen, også selvom det ser flot ud, når de slippes fri.