Tre gode grunde til at dyrke stauder

Hvis du godt kunne tænke dig at give din have et frisk pust, uden at skabe en masse ekstra vedligeholdelse af den, så kan stauder være det perfekte valg for dig. Det er nemlig manges fortrukne haveplante, og herunder kan du finde tre grunde til, hvorfor denne blomst er en genial tilføjelse til haven. 

Stauder er en god investering

Stauder er en god investering, fordi de kommer igen hvert år – og hertil vokser de sig også op både større og bedre hver gang. Stauder til haven er derfor en billig måde at holde haven flot, da du kun betaler for dem en gang, samtidig med, at du kan nyde godt af deres skønhed i mange, mange år. Stauder i haven vil, efterhånden som de vokser, også kunne deles, hvorfor du også kan få flere planter ud af dem, helt gratis, og hertil også give dem videre til venner og familie, som også vil kunne nyde godt af dem. Det betyder også, at du ofte kan finde interessante, billige stauder, der er tilgængelige i din lokale planteforhandler, havecenter, storcenter eller marked. Populære stauder til haven er blandt andet hosta (funkia), bølgekronet storkenæb (geranium phaeum), høstanemoner (anemone japonica), violfrøstjerne (thalictrum delavayi), stjerneskærm (astrantia), sankthansurt (sedum) og lavendel (lavandula). Der findes dog et hav af forskellige stauder, så der er rig mulighed for, at du kan finde dine favoritter heriblandt.

Stauder har en lav vedligeholdelse – og det betyder mere tid til dig

Uanset om du har tænkt dig at lave en vild blomstereng eller formelle bede, så kræver de flerårige sorter af stauden meget mindre vedligeholdelse end dem, der er enårige. De kræver ikke meget vanding, og kan plantes både i efteråret og foråret. Hvis du ikke ser blomster det første år, skal du heller ikke være bekymret. I staudernes første sæson arbejder de på at etablere et stærkt rodsystem, så de på den måde kan holde mange år frem. Den første sæson kan derfor godt være, at du kun ser grøn vækst, men herefter vil du kunne nyde godt af planternes farverige blomster, som kun kræver meget lidt vedligeholdelse. De skal nemlig kun have vand, når vejret er varmt og tørt, men giver dig blomsterenge, der vil komme igen år efter år.

Giv din have et sæsonbetonet udseende

Stauder i haven kommer for det meste kontinuerligt gennem hele vækstsæsonen, og de fleste enårige stauder har en kort og definerede sæson, som de blomster i. Det betyder også, at du med lidt omhyggelig planlægning kan plante forskellige sorter af stauder, der har forskelligt defineret blomstringssæson, og på den måde give din have et sæsonbetonet udseende. Du kan for eksempel sørge for, at der er bløde farver – såsom lyserød og blå – om foråret, gul og rød om sommeren og til sidst have orange og lilla om efteråret. Stauder kan på den måde også gøre det sjovt at designe haven efter sæsonen og hertil også gøre den personlig.