Slip af med bumserne en gang for alle

De fleste mennesker kommer til at døje med bumser på et eller andet tidspunkt i deres liv – oftest som teenagere, men nogen oplever også problemer langt ind i voksenalderen. Men der er heldigvis måder at slippe af med dem på, og det kan du læse om i denne guide.

Hvad er en bums?

En bums er en lille betændt, rødlig hævelse i huden, ofte med en gul farve i toppen. Huden omkring dem er ofte irriteret, og det kan gøre ondt at røre ved bumsen. Bumser og andre hudorme kaldes også for acne, og er noget, som mange teenagere døjer med.

Hvorfor får vi bumser?

Der er flere forskellige bud på, hvorfor vi får bumser. Nogle kæder det sammen med usund kost, men biologisk set skyldes bumserne faktisk et overskud af talg under huden. Talg er hudens naturlige smørremiddel, men talgkirtlerne kan desværre også stoppe til og danne betændelse.

Acne kan forværres

Der er forskellige faktorer, der kan forværre din huds tilstand, og nogle af dem kan du se på denne liste:

  • Menstruation. Kroppen forandrer sig under menstruation, og det kan også inkludere forværret acne.

  • Stress. Perioder med stress og travlhed kan også vise sig i huden, som kan slå ud, når man er under stort pres.

  • Et usundt arbejdsmiljø. Hvis du arbejder i et fugtigt miljø, hvor du dagligt er i kontakt med olie og fedt, kan det også resultere i flere bumser.

  • En usund livsstil. Nogle oplever, at deres acne forværres af produkter som alkohol og chips. Det gælder dog ikke for alle.

  • Det er desuden en rigtig dårlig idé at kradse i sine bumser. Man skal generelt undgå at røre dem, hvis man ikke har vasket sine hænder grundigt.

Hvad kan du gøre ved det?

Der er heldigvis flere ting, du kan gøre, hvis du er plaget af bumser. Det handler om at finde en rutine, der fungerer godt for dig, for vores hud har alle sammen forskellige behov. Når du finder en hudplejerutine, der virker, så er det altså bare at holde fast i den.

Tip nr. 1: Vælg de rigtige produkter

Det siger sig selv, at man ikke kommer særligt langt ved at bruge de forkerte produkter. Generelt er det en god idé at vælge cremer uden parfume og kunstige farvestoffer og i stedet gå efter dem, der indeholder masser af vitaminer og mineraler. Læs mere her og find masser af gode produkter.

Tip nr. 2: Fokuser på den daglige behandling

Det er langt bedre at fokusere på at pleje sin hud i dagligdagen frem for at bruge penge på dyre kosmetikbehandlinger hver måned. På samme vis er der heller ikke nogen mening i at have 50 forskellige hudplejeprodukter. Kvalitet slår altid kvantitet.

Tip nr. 3: Husk at vaske dit ansigt

Hvis du gerne vil dine bumser til livs, så er regelmæssig ansigtsvask en rigtig god idé, da mange får bumser på grund af snavset og uren hud. Vask gerne dit ansigt to gange om dagen med en god og mild sæbe.