Hvad er en MIPS hjelm?

Hvis du har købt en ny hjelm for nylig – for eksempel en cykelhjelm eller ridehjelm – er du måske stødt på udtrykket “MIPS”. Men hvad i alverden er det?

MIPS står for “Multi-directional Impact Protection System” og henviser til et ekstra lag indvendigt i hjelmen. Det er designet til at hjælpe med at forebygge rotationsrelaterede hovedtraumer.

Det lyder lidt teknisk, men det betyder i praksis, at mange hovedskader (i forbindelse med blandt andet ridning og cykling) er forårsaget af den rotation og momentum, kroppen (og altså også hovedet) er udsat for i ulykkessituationen.

Altså; det er ikke kun selve slaget, der kan forvolde skade, det er hele faldet. Ud fra denne tendens til at få stød fra forskellige retninger, har de udviklet et system, der bedre beskytter hovedet – og ikke mindst hjernen – bedre mod denne type slag.

Sikkerheden er i højsædet

Den relativt nye MIPS-teknologi findes i mange cykelhjelme, og er altså ikke en særlig hjelm. Du kan sandsynligvis sagtens finde din ønskede model cykelhjelm både med og uden MIPS. En cykelhjelm med MIPS koster en smule mere, men hvis du cykler meget, kan det være en fornuftig investering.

For selvfølgelig kører du også med cykelhjelm! Andet er jo helt hovedløst. Med eller uden MIPS; cykelhjelme redder liv. Derfor ved mange, at man bør have cykelhjelm til børn – men det gælder altså også for voksne.

Fra 1. januar bliver det ovenikøbet lovpligtigt at køre med hjelm, når man ræser afsted (eller kører forsigtigt i et adstadigt tempo, det gør sådan set ingen forskel) på el-løbehjul og andre små motoriserede køretøjer. Derfor er det en god idé allerede nu at investere i en cykelhjelm, hvis du eller nogen du kender har sådan et.

Og der findes naturligvis et hav af forskellige designs; lige fra mtb hjelme til sporty, lette cykelhjelme.