Hvornår skal man scannes i løbet af en graviditet?

Alle gravide får tilbudt to scanninger i løbet af graviditeten for at se, om fostret udvikler sig som det skal. Det er helt op til den gravide, om hun ønsker at tage imod disse tilbud og andre undersøgelser i graviditeten. Scanningen foregår ude på maven, og det er derfor helt uden risiko for både mor og barn.

Den første scanning foregår imellem 11. og 13. graviditetsuge. Her bliver der undersøgt, om der er liv, om der er ét eller flere fostre, hvor langt du er henne i graviditeten samt hvornår du kan forvente at føde. Der bliver altså fundet frem til en terminsdato, som du så kan bruge til at regne ud, hvornår du skal gå på barsel.

Den anden scanning foregår imellem 18. og 21. graviditetsuge. Her bliver fostrets organer samt moderkagens placering undersøgt. Der bliver også undersøgt, hvorvidt fostret vokser, som det skal. Undersøgelsen kan desuden vise, om der er tegn på kromosomafvigelser eller misdannelser – og hvis det er tilfældet, vil du blive tilbudt flere undersøgelser. Sidst men ikke mindst er det også ved denne scanning at du kan få kønnet at vide. Det er ikke det primære formål med scanningen, men hvis det kan ses – og du ønsker at vide det – kan du få det at vide.

Hvis alt er som det skal være, så bliver du ikke tilbudt yderligere undersøgelser eller scanninger, men mange ønsker dog stadig at følge med i babyens vækst og vil gerne have fine billeder af babyen inde i maven. Det kan du få på en privat scanningsklinik som f.eks. denne nye scanningsklinik i Nordjylland: https://gravidskanning.dk/. De tilbyder scanninger igennem hele forløbet:

Hvis du gerne vil til scanning hurtigst muligt, kan du få foretaget en tidlig tryghedsscanning fra 6. graviditetsuge. Her kan du se/høre babyens hjertelyd, og så kan du få vægt- og længdebestemt baby samt finde frem til en terminsdato. Du får også fine 2D-billeder med hjem.

Hvis du ikke har fået kønnet at vide til din 2. scanning, kan du få foretaget en kønsscanning, hvor hele fokus er på at finde frem til kønnet på din baby. Denne scanning kan foretages fra 14. graviditetsuge.

Hvis du gerne vil følge med i din babys vækst, kan du løbende booke tid til en tilvækstscanning. Her kan du følge med i, om alt er, som det skal være hele din graviditet igennem. Denne scanning kan foretages fra 14. graviditetsuge og helt op til 41. graviditetsuge.

Hvis du gerne vil have nogle rigtige gode og naturtro billeder og videosekvenser af din baby, kan du få foretaget en 3D/4D-skanning. Denne scanning kan foretages fra 25. graviditetsuge.