Vær tryg i graviditeten med en gentest

Når man er gravid og skal til at være forældre, kan det være hensigtsmæssigt at få en nakkefoldsscanning, der tester for kromosomfejl såsom Dawns syndrom. Dog fanger en sådan nakkefoldsscanning ikke alle former for syndromer, og derfor kan det være en ekstra ting at få en gentest udført på en ultralydsklinik, der har professionelle ansat til at udføre testen via en blodprøve. På denne måde er man mere tryg i sin graviditet, fordi man ved, at barnet ikke bliver født med et syndrom. Er det mon noget for dig som gravid? Så læs mere her. 

Få tryghed i graviditeten  

Når barnet i maven bevæger sig, er der tegn på liv og moderen kan slappe mere af. Der kan dog herefter opstå visse nye usikkerheder omkring barnet, og om det mon er i gang med at udvikle f.eks. Downs syndrom, som er et ekstra kromosom 21. Der kan være delte holdninger til, hvorvidt man ønsker at vide dette, for nogle synes, at et barn lige meget hvad er en velsignelse, syndrom eller ej. Det er selvfølgelig derfor noget, man skal tage stilling til, enten som alenemor eller som forældre, hvorvidt man ønsker at få foretaget denne gentest. Det kan dog skabe en stor tryghed hos den gravide, når alt viser via gentesten, er der ikke er tale om syndromer som Dawns eller andre syndromer. Så kan moderen slappe mere af og glæde sig til barnet bliver født. 

En blodprøve giver svaret  

Når man er gravid, er man ofte bange for, at diverse prøver og tests vil skade barnet og derfor er der nogle, der fravælger dette. Men denne gentest kan laves via en blodprøve og dermed undgår moderen at skade barnet under testen. Den er harmløs og her kan ultralydsklinikken undersøge kromosomerne for eventuelle fejl og dernæst melde det ud til dig og din eventuelle partner. Måske er der Downs syndrom eller andre syndromer i jeres familie eller du er gravid efter plus 35 og ønsker at vide, at alt er okay med graviditeten. Der kan være forskellige motiver for at få lavet gentesten. Det vigtigste er, at I er enige om, hvad den skal bruges til – også hvis I får at vide, at barnet har en kromosomfejl. Snak det igennem forinden og tag stilling til dette, så I ved, hvad I skal gøre ved svaret fra gentesten. Snak også med ultralydsklinikken om det, så I føler jer trygge i det.